donderdag 2 mei 2013

Tasting the Ardbeg Galileo "The Space whisky".


Ardbeg Galileo met handtekening André Kuipers

Tijdens Koninginnedag sprak ik met een mede whiskygenieter over Ardbeg Galileo "The space Whisky". Hij vroeg zich af of het verhaal dat deze whisky in het International Space Station is gerijpt waar is. Ingewijden weten hierop inmiddels het antwoord. In de uitgave van de Kiln in december besprak ik mijn ontmoeting met astronaut André Kuipers, die hierover het een en ander wist te vertellen.

Het artikel zelf over deze ontmoeting kan je hier lezen in PDF formaat. In dit artikel word de achtergrond kort samengevat en de waarheid onthuld over de rijping van deze whisky in de ruimte.


De Whiskybespreking:

Datum:
1 mei 2013
Gelegenheid:
sample proeven
Whisky:
Ardbeg Galileo
Distilleerderij:
Ardbeg
Bottelaar:
 n.v.t.
Age:
13 years old 
Alcohol: 49%
Extra Info: In 1999 gerijpt in het International Space Station (ISS) gebotteld 2012 Earth
Score:  87/100

De meeste Ardbeg's hebben een vrij typisch distilleerderijkarakter, bijna altijd herken je de medicinale en Jodium-achtige tonen in zijn smaakprofielen. Ik hou van Ardbeg, de "Feis Ile 2011" is tot nu toe mijn favoriet.
Door de vraag die ik kreeg op Koninginnedag werd ik opnieuw nieuwsgierig. Ik had deze whisky tijdens de Usquebaugh regio proeverij op 22 oktober 2012 in Leusden al eens blind mogen beoordelen. Reden genoeg deze whisky te her-proeven -en niet geheel onplezierig moet ik zeggen. De technische achtergrond van  hoe deze whisky in de ruimte is gebruikt voor experimenten en hoe het daar heeft gerijpt laat ik gemakshalve achterwege, het artikel valt na te lezen in de link hierboven. We laten het bij het smaakprofiel. 


De Whisky notes:

                                                   Tasting notes                                    Punten:
Neus:
Klein subtiel rookje, niet als in een vurig heidebrandje, maar echt een subtiel smeulend vuurtje. Enkele fruittonen zoals banaan, zoete appels en wat sinaasappelschillen op de achtergrond. Klein beetje kruidig ver op de achtergrond: kaneel...echt heel licht aanwezig. Klein beetje karamel tonen. Ik ruik ook wat teerachtige "off notes" en dan word hij ziltig, zout...Het doet me denken aan een prettig ziltig zeebriesje bij de oceaan, vroeg in de morgendauw.
 21
Smaak:
Nu is dat rookje niet meer zo subtiel op de achtergrond aanwezig, maar wel zeer duidelijk als een echte heidebrand. Zwavel en lucifers! Opnieuw doet hij ziltig aan, maar nu proef ik ook de jodium. Fruittonen als banaan en zoete appels. Erg lekker.
 22
Finish:
Een lange droge finish  ...vol met turf! 
 22
Balans:
Hoewel de smaak overwegend beter is dan de neus en wat minder in balans is dan je zou verwachten, is dit een complexe whisky die erg spannend is om te drinken.
 22
Score totaal  
                                                                                    87

Commentaar:

Deze whisky wijkt af van de meeste Ardbeg smaakprofielen waar ik bekend mee ben. Of het medicinale jodium-achtige en rokerige profiel bewust is weggelaten bij het samenstellen van deze whisky is mij onbekend. Deze whisky is echter wel een verassing. Een lekkere dram...een juweeltje.



André Kuipers met Nils van Rijn
http://www.bestofwines.com/uk/whisky







Geen opmerkingen:

Een reactie posten